Over hoe je als leerkracht contact kunt maken met ouders. Een verslag van een gesprek met leerkrachten over ouderbetrokkenheid tijdens een speeddate-sessie op een basisschool. Leestijd: 2 minuten. 

 

“Je vertelde tijdens je inleiding over ouderbetrokkenheid over het belang van het maken van contact en verbinding met ouders. Hoe doe ik dat als leerkracht?”

“Mmmmmm, wat een mooie vraag. Wil je me vertellen hoe je dat nu doet?”

“Nou, een ouder vertelt bijvoorbeeld dat hij de avond ervoor uitgebreid heeft gekookt. Dan vraag ik naar wat hij heeft gekookt. En of hij vaker kookt. Tja, en dan stokt het.”

“Dus je vraagt door op wat de ander vertelt om beter beeld te krijgen… daaruit spreekt belangstelling voor de ander en dat is een goede basis voor het leggen van contact.
Wat je de volgende keer ook nog kunt doen, is iets van jezelf laten zien. Stel dat hij vertelt dat hij een rijsttafel heeft klaar gemaakt. Je zou dan ook kunnen zeggen: “Ooohh, dat klinkt heerlijk! Ik ben dol op van die kleefrijst. Maak je die ook?” Op deze manier leert de ander jou ook iets beter kennen.

Als je deze vader de volgende keer weer tegenkomt, kun je informeren of hij laatst nog iets lekkers heeft gekookt. En als er een keer gekookt moet worden voor een ouderavond, kun jij die vader benaderen met de vraag of hij zijn kookkunsten ook in wil zetten voor de klas. Zo creëer je win-win-situaties ;-)”

“Ja, dat klinkt als te doen. Maar dan gaat het over gemakkelijke dingen. Hoe doe ik dat als er een lastig gesprek ontstaat?

“Jezelf laten zien kan ook als iemand je iets zegt dat je raakt. Of je nu positief of negatief geraakt bent, je kunt altijd uitspreken wat iets met je doet.
Stel dat een moeder bij je komt en vertelt dat een kind niet langer naar school wil, ‘want de meester is stom’. En het is duidelijk dat er meer aan de hand is, want normaal gaat het kind met plezier naar school en nu niet meer. Dat is natuurlijk niet leuk om te horen. Dat raakt je. Het helpt jezelf en de ander om daar uiting aan te geven door bijvoorbeeld te zeggen: “Daar schrik ik van en dat vind ik ook lastig om te horen.” De meeste, zo niet alle ouders zullen dat begrijpen, het is heel menselijk. En het helpt jou om daarna met een open blik te onderzoeken wat er speelt: “Ik wil graag net als u dat uw kind weer met plezier naar school komt. Laten we met elkaar onderzoeken wat er aan de hand is en wat we daaraan kunnen doen.” Je zult merken dat je daarmee het gesprek naar een dieper niveau brengt. Het wordt dan veel sneller een gesprek waarin wordt besproken wat er toe doet.”

Leerkracht: “Hoe maak ik contact met ouders?

Geef een reactie